Vem är din förebild?

Vilka egenskaper uppskattar du hos andra och varför? Vem eller vilka har påverkat eller gjort intryck på dig genom livet? De flesta av oss har en eller flera sådana här personer att tänka tillbaka på. En del vill kalla dem förebilder, andra tycker inte alls om det ordet.

Det handlar ibland kanske snarare om vilka egenskaper du uppskattar hos dina medmänniskor. Kanske har du dessa egenskaper själv, i liten eller stor omfattning, eller så önskar du att du hade dem.

Jag är sugen på att inleda en intervjuserie med den här typen av “vardagshjältar”. För jag är nyfiken på vad som driver dem och vad som format dem att bli det de är. Och vad som gör att de fortsätter kämpa eller “bara vara”, ofta oberoende av vilka reaktioner de möter eller om de blir uppmärksammade eller inte.

För egen del ser jag väldigt mycket upp till min egen mamma, som väl gissningsvis är ett klassiskt svar på frågan om vem som är din förebild. Hennes värme, styrka, ödmjukhet och civilkurage fortsätter imponera på mig. När jag var ung stötte jag också en gång på Thomas Hammarberg, som då var ordförande i Svenska Amnesty. Han gjorde ett mycket stort intryck på mig med sin klokskap, sin värme, sin klarsyn och sin ödmjukhet. Åtminstone var det vad jag uppfattade då, som 18-19-åring. Det hade varit spännande att möta honom igen.

Har du några bra tips på personer du tycker jag skulle kunna intervjua? Hör gärna av dig i så fall.