Kan designer bidra till en bättre värld?

IMG_1108-634x361

 

 

 

 

 

 

Förra veckan var jag med på två seminarier på Konstfack i Stockholm. De berörde frågor kring vad design och designers arbets- och tänkesätt kan bidra med inom offentlig sektor. Att designa tjänster istället för prylar, med andra ord. Vad kan denna yrkesgrupp bidra med när det gäller samhällsförändring, sociala innovationer, inom den offentliga sektorn?

Området är relativt nytt i Sverige, men är större till exempel i Storbritannien, Italien och USA.  En av talarna i Stockholm var fransmannen Stéphane Vincent från organisationen 27:e Regionen. De kallar sig för en fransk “do-tank” och arbetar som en form av innovationslabb för Frankrikes regionala administration. (Det finns 26 regioner i Frankrike och do-tanken är den 27:e!)

Genom sin metod “Friendly Hacking” flyttar de helt enkelt in på den arbetsplats som ska förändras, under olika långa perioder. Tillsammans med människorna på plats arbetar de i olika steg (likt en designers arbetsprocess när vilken möbel eller pryl som helst ska formges). Därefter föreslår de ett antal förändringar.  Vill du veta mer om detta och om designdagarna på Konstfack kan du läsa den text jag skrivit för Mötesplats Social Innovation här.

Själv tycker jag det är spännande med alla olika former av försök för att få den offentliga sektorn och det samhälle vi lever i att förändras och bli mer modernt. För att lösa de problem vi ser i omkring oss dag och framöver behöver vi med all säkerhet tänka annorlunda än vi gjort hittills.