På min gård i stan

IMG_2092Jag har skrivit om den förut, innergården utanför mitt kontorsfönster. Men den tål att skrivas om på nytt. Den ger mig daglig inspiration och lust att veta mer om de människor jag ser. Gården befolkas av kafébesökare, kunder på väg till vintagebutiken, pausande (och ofta rökande) byggnadsarbetare och så vi som jobbar här som ibland är ute och luftar oss.

Just nu skiner solen, SMHI har sedan igår konstaterat att nu är det sommar i Skåne och björkarnas blad på gården intill är helt utslagna. Kafégästernas sorl och skratt når upp till mitt fönster och nyss lockades jag att ta med mitt kaffeglas ut i solen. För en stund blev jag sittande på den nybyggda bänken (skapad av tjocka takbjälkar från den pågående fastighetsrenoveringen). Här lapade jag sol, njöt av mitt kaffe och passade på att betrakta mina medgårdsmänniskor på närmare håll.

Två killar, typ hipsters i 30-års åldern, dyker upp och öppnar eftermiddagens första öl, som de plockar upp från sina kassar från Systembolaget. En tidig start på helgen tar sin början. Kontorskollegor intar sin lunch i solen vid ett bord, kafégäster avnjuter gott te vid ett annat. Ett ungt par kommer in på gården, ser sig om, ler och lämnar oss lika snabbt som de kom.

Det går verkligen att fantisera om allt och alla. Vart kommer dessa människor från och vart är de på väg?

De som städar på vårt kontor glömde under helgen en papperslapp med priser på gravstenar i olika utföranden. Sånt sätter i gång min fantasi om något. Glömda handlingslappar i mataffären likaså. Vem har skrivit detta och varför? Hur ser de ut, vad tänker de och vad vill de? Så börjar det och sedan vet man aldrig vart det slutar.

Jag älskar att tjuvlyssna, spana på människor, fundera över vilka de är och börja skapa historier. Med ett stort fönster mot gården är mitt skrivbord med andra ord perfekt placerat.