Design och danskar – en bra kombo

ro1BDcxwSgeafCBi8abF-ZIdmtE4D9g4X75zbmpVvx4,xUWhY6aLp_xRRwbVgrqBefI2ohyWlFVMWkaLkuEm2W8Danmark har en lång designtradition som omfattar allt från formgivning av möbler till att använda tankesättet som metod för samhällsförändringar.

I den ABC i Design och Social Innovation som Mötesplats Social Innovation lanserar på måndag och tisdag har jag bland annat skrivit en text om just detta. I Danmark har en rad kommuner arbetat med design som metod för samhällsförändringar under några år. På central nivå finns Mind Lab, ett designlab som arbetar i och åt tre ministerier samt Odense kommun. Att satsningen är så bred och fått så pass god förankring tror Sune Kjems på Via Design, som är en av dem jag intervjuat, beror på just den danska designtraditionen. Att det fanns ett gott rykte att försvara, så att säga. Och att baskunskapen var god.

Det här kapitlet om dansk design smyglanseras redan i dag, som lite helgläsning inför själva lanseringen. Så, om du inte kan bärga dig till på måndag, finns redan nu chansen att lära lite mer av våra grannar.

Här kan du läsa lite mer om lanseringen och ladda ned kapitlet.