Tillsammans, mot en hållbar framtid

IMG_2512Under rubriken ”Nya modeller för hållbarhet” arrangerade CSR Forum ett lunchmöte i Malmö den 8 maj. Hur kan såväl företagare som privatpersoner arbeta för att långsiktigt göra mer gott för både människor och miljö samt se till att det blir både hållbart och lönsamt? Kring detta samtalade Åsa Skogström-Feldt (IKEA), Johan Berhin (Green Furniture Sweden) och Michael Aastrup (Desso), följsamt modererade av Wivan-Kristina Sandberg.

Lunchens tre talare har alla på sitt sätt kommit en bra bit på väg när det gäller hållbarhet. De har tagit personlig ställning, vilket lett dem in på de yrkesbanor och jobb de har i dag.

Åsa Skogström-Feldt arbetar på IKEA, där hon leder ett initiativ som utforskar hur IKEA kan samarbeta med sociala entreprenörer i sin produktutveckling.

Johan Berhin är designer och har grundat företaget Green Furniture Sweden och ligger också bakom tävlingen Green Furniture Award. Han har bestämt sig för att göra skillnad för världen med hjälp av möbler.

Michael Aastrup har varit engagerad i European Sustainability Progress Team och The Nordic Partnership, som arbetar med hållbara affärsmodeller inom den industriella sektorn. Nu arbetar han som Norden-Vd på mattillverkaren Desso, som sedan 2008 producerar sina mattor enligt ”Crade-to-cradel-principer” (vilket bland annat innebär en produktion som är giftfri och baserad på grön el). Företaget har integrerat cirkulär ekonomi i företagets affärsmodell.

De tre talarna var överens om att hållbarhetstänkandet i dag kommit en bit på väg i Sverige, men att vi har lite ytterligare att jobba med.

– Hållbarhet är numera en allt mer integrerad del av affären, för allt fler företag. Och har man inte börjat arbeta med dessa frågor än, så är det hög tid nu. Jag tror tyvärr att vi blivit lite bekväma. För så långt har vi inte kommit; vi behöver snarare ruska om oss lite, sa Åsa.

Michael höll med:

– Jo, vi är bra på gång, men än har vi långt kvar.

Lunchtalarna var också överens om vikten av att lyfta fram goda exempel. Ronneby kommun nämndes som just ett sådant, där det nyligen inrättats ett giftfritt dagis, som mött stort intresse och efterfrågan.

– Om vi ”gör bra”, med bra material och förnyelsebar el, så kan vi göra det om och om igen utan att slösa med jordens resurser, sa Johan.

När Wivan-Kristina ställde frågan om hur det är att arbeta med CSR i ett tjänsteföretag berättade Åsa att det finns en rad områden att engagera sig i: mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, lönefrågor, fackliga rättigheter med mera. Frågan är komplex och innehåller en mängd aspekter.

– För att det inte ska kännas för jobbigt tror jag att vi måste sätta gemensamma mål och arbeta tillsammans. Det handlar om samverkan över bransch- och sektorsgränser, sa Åsa och övriga nickade bifall.

För att skynda på utvecklingen menade de tre talarna också att vi alla som privatpersoner kan bli bättre på att både handla och efterfråga ”rätt” produkter. Stärkt konsumentmakt är svårt, men nödvändigt.

– Om vi alla blir bättre på att utnyttja konsumentmakten kan det hända mycket. Samtidigt är detta kanske vår största utmaning: för hur påverkar vi människor att verkligen ta ansvar, varje dag och i alla köpbeslut, undrade Åsa.

Framåt trodde, och hoppades, talarna på att hållbarhet skulle bli mer modernt. Då kommer fler och fler, företagare som privatpersoner, att våga fatta hållbara och kanske obekväma beslut.

– Som företagare gäller det att vara beredd. Det gäller att ha de hållbara lösningarna framme när efterfrågan kommer, sa Michael.