Att intervjua en journalist

torekullI våras intervjuade jag Bertil Torekull. Nyligen publicerades texten i tidningen Trivsel, som ges ut av fastighetsbolaget Micasa (som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter). Bertil Torekull har en lång karriär som journalist, redaktör, publicist och författare bakom sig. Han bor i Brantevik, en by på Österlen i Simrishamns kommun, där jag själv bott året om under nio år och fortfarande har ett hus i.

När intervjun väl var inbokad kände jag först att det skulle bli väldigt spännande att få samtala med Bertil, att få veta mer om hans liv och drivkrafter. Jag läste hans senaste bok “Att dansa med vargar” och läste på om Bertil själv och hans kärriär. Efter ett tag började jag dock känna att jag åtagit mig ett kamikaze-uppdrag. Att intervjua en som inte gjort annat än intervjuat i sitt liv kändes plötsligt inte alls som någon bra idé…

Men det visade sig att jag inte hade något alls att frukta. Bertil hade visserligen, så journalist han är, läst på lite om mig han också. Trots att det inte var han som skulle hålla i pennan den här gången. Men han lät mig helt och hållet styra samtalet och ställde inte ens krav på att få läsa min text. Vilket han dock ändå gjorde, för att jag ville det.

Och hade jag inte rest mig upp och gått efter sådär en två och en halv timme så hade vi kanske suttit där än och pratat. För visst hade han en och annan spännande anekdot att berätta. Och i höst blir han kanske riksdagspolitiker. Som snart 83-åring inleder han kanske en helt ny karriär, den som riksdagsledamot för miljöpartiet.