Tid, tålamod och tillit

tid, talamod och tillitVissa saker måste helt enkelt få ta tid. Vissa av oss är snabba, andra behöver mer tid. Tyvärr finns inte alltid den där tiden eller det tålamod som behövs. Några som ofta kommer i kläm är unga människor med någon form av funktionsnedsättning.

Oavsett om det gäller utbildning eller försöka att ta sig in på arbetsmarknaden kan vägen framåt ofta vara rätt slingrig och svårnavigerad för denna grupp människor. Aldrig så små förändringar kan ge upphov till mycket oro och att pröva på nya saker känns kanske inte alls bekvämt.

I Karlshamns kommun har man under flera år arbetat målmedvetet med att hjälpa just funktionsnedsatta ungdomar att hitta sin plats; allt under projektet Navigatorporten. På uppdrag åt Tranquist Utvärdering fick jag i våras chansen att skriva om projektet, hur det arbetat och hur det gått. Resultatet blev en bok, som precis är tryckt och klar. Jag har skrivit porträtterande texter av några av ungdomarna och beskrivit projektet. Joakim Tranquist har varit redaktör och också skrivit en hel del av bokens texter. Johanna Åkerberg står för den grafiska formen.

Projektet lärde mig mycket och ett av de citat som gjort mest intryck på mig var något som en av ungdomarna sa: “Den bästa känslan är att någon trodde på mig och gav mig ansvar.” Så enkelt, och så svårt, kan det vara.

Här kan du ladda ned boken och läsa mer.