Att våga pröva nytt

kallisDet här året har jag gjort något jag länge tänkt och sagt att jag ska pröva, men hittills inte vågat eller kommit mig för att göra: jag har vinterbadat. Jag som annars är en badkruka och inte är känd för att doppa mig om inte vattentemperaturen i alla fall närmar sig 20 grader. Nu har jag, flera gånger, frivilligt doppat min kropp i havsvatten som inte varit stort mycket varmare än 1 eller 2 grader. Och jag gillar det, verkligen. Till och med otippat mycket. Som det kan bli.

Tricket bakom att ta sig ned i det kalla havet är att först bada bastu. När kroppen är tillräckligt uppvärmd så lockas du ned för badstegen i det kalla vattnet och, vips, så har du doppat dig. Vi talar inte om några längre simturer. Vi talar knappt ens om någon längre tid i vattnet alls. Vi talar om att doppa sig, inget mer. Men det är mycket nog om ni frågar mig.

Känslan efteråt, när du stiger (eller småspringer) upp för badtrappan, är obeskrivlig. Kroppen är både varm och kall samtidigt och där står du: naken eller invirad i en handduk. Utomhus, på ett vackert kallbadhus i Malmö. Temperaturskillnaden mellan hav och luft är inte så stor och det ångar om kroppen.

Så är det tid att gå in i bastun på nytt. I en dambastu fylld av kvinnor i alla åldrar, alla lika modiga. Vissa mycket erfarna kallbadare, andra noviser som jag. Och efter en stund börjar det bli väl varmt i bastun och så är det tid att gå ut och doppa sig igen. Och så där håller det på. Vid mitt första besök doppade jag mig tre gånger i havet, vid besök nummer två blev det fyra dopp.

Och efteråt, efter det sista doppet och efterföljande dusch, är känslan än en gång obeskrivligt skön. Utöver att du känner dig varm, skön och avslappnad så är huden lenare än någonsin förr. Utan att du smort in dig alls. Att fika eller äta något efteråt rekommenderas varmt. Och att återvända för fler bad känns oundvikligt.

Varför har jag inte gjort detta tidigare undrar du kanske? Jag frågar mig nämligen själv just detta. Och ja, jag har inget riktigt bra svar faktiskt. Vanans makt är stor och att bryta invanda rutiner och plötsligt göra något du inte brukar är inte så lätt. Just nu är jag oerhört glad att jag vågade prova kallbad. Undrar vad jag ska testa härnäst?