Att kommunicera utan ord

IMG_4217Via ett företagarnätverk (som arrangeras av IUC) har jag lärt känna Åsa Rosqvist och Jessika Forsberg, som driver företaget Teckenpärlor. De utbildar bland annat förskollärare i teckenspråk, så att de i sin tur kan använda teckenspråk i sina barngrupper. Dels med de barn som behöver det av olika skäl och dels för att lära ut vissa viktiga  tecken till alla barn, eftersom det är ett så tydligt sätt att kommunicera på.

Dessutom finns det ett förenklat teckenspråk som heter babytecken; ett sätt att kommunicera med bebisar och små barn, som ännu inte lärt sig att tala. Vad ska det vara bra för undrar du kanske? För att det är enklare att lära sig teckna än att lära sig tala och för att tecknen kan vara ett bra stöd när det sedan är dags att börja tala på riktigt. Samt, inte att förglömma, för att känslan av att göra sig förstådd även utan ett talat språk är svårslagen!

Tillsammans med Åsa och Jessika har jag och min kontorskollega Rickard Ax på Didacta producerat en film, som förklarar vad babytecken är och som försöker locka fler till Åsa och Jessikas webbutbildning i babytecken.

För mig har det varit omväxlande att få testa en annan kanal än den skrivna och mycket kul att lära sig mer om detta tysta språk. Jag har skrivit manus och agerar “frågeröst”. Rickard har filmat och klippt.

Titta in på Teckenpärlor, där filmen finns i bildspelet högst upp på sidan. Kanske har du ett litet barn i din närhet som du blir sugen på att kunna kommunicera med på ett nytt sätt?