En annorlunda höst

banner-360x360Det här har varit en höst som inte varit som andra höstar, på många olika vis. På ett större plan har Europa, Sverige och i högsta grad Malmö (där jag bor) präglats av de många flyktingar som tagit sig hit. För egen del har jag i höst provat på att vara anställd, på kommunikationsavdelningen på Malmö högskola, parallellt med att jag drivit Ordspråk.

Hösten är knappt slut så det känns för tidigt att summera och riktigt se vad den gett mig. Men det har varit oerhört lärorikt att vara anställd. Mycket nytt att sätta sig in i och förhålla sig till, många nya människor och rutiner att lära känna. Å ena sidan en mer låst och styrd tillvaro än vad jag är van vid efter 15 år som egen företagare. Å andra sidan har det varit mycket stimulerande att vara omgiven av kloka kommunikatörskollegor, att inspireras av samt att bolla och diskutera med.

Det finns alltid för- och nackdelar med allt, såklart. Men att kombinera att vara anställd med att driva företag blev inte hållbart i längden, precis som jag misstänkte från början. Därför har jag nu valt att kliva ut från högskolan och fortsätta driva Ordspråk på heltid. Jag kommer att sakna mina kollegor, men jag ser mycket fram emot den frihet det ändå innebär att vara sin egen. Även om den friheten också, såklart, har en baksida.

IMG_5208Tiden och engagemanget att skriva på bloggen och berätta vad jag haft för mig har inte riktigt funnits i höst. En ny kund som jag börjat arbeta med i år är dock Lunds Kommuns Fastighets AB, LKF. Texter till nyhetsbrev och deras kundtidning 72 kvadrat är vad jag gjort åt dem hittills. Mycket roliga uppdrag och trevligt att återknyta kontakten med en kommunikatör som jag senast samarbetade med för sisådär en åtta-tio år sedan.

Hur flyktingsituationen ska fortsätta utvecklas vet ingen. Själv ska jag i vår pröva att engagera mig i Rådrum, en oberoende rådgivarinstans för nyanlända till Sverige, byggt enligt en brittisk modell. Och årets julklapp från Ordspråk går till SOS Barnbyar, som jag stöttat i många år som fadder och som nu är en av många organisationer som arbetar för att föräldralösa barn världen över ska få en så bra barndom och uppväxt som möjligt.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. God jul på er!