Att råda andra ger nyttiga perspektiv

Så gott som varje måndagseftermiddag lämnar jag Ordspråks kontor tidigare än jag brukar, för att cykla iväg till Malmö stadsbibliotek. Högst upp i den äldre delen av huset, i Gullbergrummet, håller jag och några av mina rådgivarkollegor RådRum öppet.

RådRum är precis som man kan tro: ett rum för rådgivning. Vi erbjuder opartisk, kostnadsfri och konfidentiell rådgivning om det svenska samhället, i första hand till nyanlända. Men självklart är vem som helst välkommen. På bilden ser du mig tillsammans med två av mina rådgivarkollegor: Christina och Anas.

Under två timmar möter vi människor från olika länder med olika typer av frågor. De vill kanske ha hjälp med allt att förstå ett brev eller beslut från en myndighet. Eller så har de frågor om att söka arbete, bostad eller behöver tips om utbildning och studier. Alla rådgivare har genomgått en utbildning och vid varje rådgivningssamtal är vi två eller flera rådgivare .

Varför gör jag då detta? För att jag vill och kan!

Jag kan själv styra över mina arbetstider och jag har inte längre några barn som bor hemma. Att avvara två timmar i veckan för att hjälpa någon som är ny i Sverige att komma ett litet steg vidare på sin resa i Sverige känns bra. Jag bidrar samtidigt som jag själv utvecklas.

Visst är jag ibland trött när rådgivningen är slut, men lika ofta glad eller fylld av energi. Jag har också under de nästan två år jag gjort detta träffat många mycket trevliga människor som lärt mig saker som jag inte kände till. Att lyssna på dem och ta del av deras berättelser ger mig bra perspektiv på mitt eget liv och det som jag tycker är mina “bekymmer”. Det mitt huvud var fyllt av när jag kliver in i rådgivarrollen är garanterat som bortblåst två timmar senare.

Vill du veta mer om RådRum eller kanske bli rådgivare du också? Kika in på deras hemsida eller sök upp RådRum Sverige på Facebook.